(4 porce)
🧡 cca 120 g telecího mletého masa
🧡 1/2 máslové dýně (cca 450 g)
🧡 1 menší batát (cca 250 g)
🧡 1 cibule
🧡 1 bio konzerva rajčat
🧡 1 lžička majoránky
🧡 1,5 lžičky sladké papriky
🧡 1/2 lžičky sušeného česneku
🧡 1/2 hrnku vody nebo vývaru
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět na řepkovém oleji. Přidáme mleté telecí maso a necháme ho zatáhnout (změní barvu z růžové na hnědou). Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, vydlabali a nakrájeli na kousky. Zároveň přidáme konzervu rajčat, oloupanou a na kousky nakrájenou batátu, koření a vše podlijeme vodou. Přiklopíme, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 30 minut. Na závěr můžeme šťouchadlem na brambory ještě vše rozšťouchat, směs se trochu zahustí.
Podáváme s těstovinou nebo klidně jen tak samotné.
Hlavní jídla
Omáčky obohacené o zeleninu, rizota, klasická jídla ve verzi vhodné pro děti, bezmasá jídla.
(4 dětské porce)
🧡 150 g upečené tresky
🧡 100 g pórku
🧡 200 g dýňového pyré
🧡 200 ml vývaru
🧡 1,5 hrnku uvařené rýže
🧡 1 lžička bio koření na ryby
Tohle je takové zbytkové jídlo. Až budete dělat jako přílohu rýži, uvařte si jí víc. Z filetu tresky můžete z části udělat rybí prsty a zbytek dáte bez dalšího upéct do trouby. Dýňové pyré doporučuji mít neustále zamražené, ale třeba v DM bývá běžně k sehnání pyré ve skleničce.
Na větším množství ghí necháme zesklovatět nadrobno nakrájený pórek. Restujeme ho na střední teplotu asi 5 minut. Mezi tím si vidličkou natrháme nebo namačkáme upečenou tresku a přidáme ji k pórku. Přidáme dýňové pyré, rýži, koření a vše podlijeme vývarem. Vaříme pár minut do zhoustnutí.
(4 dětské porce)
🧡 90 g mletého kuřecího masa
🧡 400 g cukety
🧡 2 stroužky česneku
🧡 1 střední cibule
🧡 100 ml vody
🧡 1/2 kelímku ricotty (cca 125 g)
🧡 1 lžička koření italská směs bez soli (nebo jednodruhové - bazalka, oregano, tymián, saturejka)
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme nadrobno nasekané nebo namleté kuřecí maso a necháme ho zatáhnout. Cuketu oloupeme, nastrouháme najemno a spolu s prolisovaným česnekem a kořením ji přidáme k masu. Podlijeme trochou vody, přiklopíme a vaříme cca 15-20 minut. Do uvařené omáčky vmícháme ricottu. Podle potřeby můžeme případně ještě chvíli nechat vyvařit vodu.
Podáváme s rýži nebo s těstovinami.