(4 porce)
🧡 cca 120 g telecího mletého masa
🧡 1/2 máslové dýně (cca 450 g)
🧡 1 menší batát (cca 250 g)
🧡 1 cibule
🧡 1 bio konzerva rajčat
🧡 1 lžička majoránky
🧡 1,5 lžičky sladké papriky
🧡 1/2 lžičky sušeného česneku
🧡 1/2 hrnku vody nebo vývaru
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět na řepkovém oleji. Přidáme mleté telecí maso a necháme ho zatáhnout (změní barvu z růžové na hnědou). Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, vydlabali a nakrájeli na kousky. Zároveň přidáme konzervu rajčat, oloupanou a na kousky nakrájenou batátu, koření a vše podlijeme vodou. Přiklopíme, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 30 minut. Na závěr můžeme šťouchadlem na brambory ještě vše rozšťouchat, směs se trochu zahustí.
Podáváme s těstovinou nebo klidně jen tak samotné.
Recepty
(10 ks)
🧡 1/4 hrnku červené čočky
🧡 1 banán
🧡 200 g přesnídávky (hruška/jablko)
🧡 2 vejce
🧡 1 lžíce ořechového másla (arašídové)
🧡 1 lžička skořice
🧡 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
🧡 špetka soli
🧡 3/4 hrnku špaldové mouky
🧡 rybíz nebo jiné ovoce (borůvky, maliny, jahody...)
Červenou čočku večer propláchneme a namočíme. Ráno nebo za delší čas ji slijeme a uvaříme v čisté vodě doměkka. Necháme vychladnout.
Do mixéru vložíme vychladlou uvařenou čočku, banán, přesnídávku, vejce a ořechové máslo. Rozmixujeme dohladka. Přidáme sypké suroviny, tedy sůl, skořici, prášek do pečiva a mouku. Vše pořádně promícháme. Nakonec zlehka vmícháme ovoce. Těstem plníme formu na muffiny do cca 3/4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí.
(4 dětské porce)
🧡 150 g upečené tresky
🧡 100 g pórku
🧡 200 g dýňového pyré
🧡 200 ml vývaru
🧡 1,5 hrnku uvařené rýže
🧡 1 lžička bio koření na ryby
Tohle je takové zbytkové jídlo. Až budete dělat jako přílohu rýži, uvařte si jí víc. Z filetu tresky můžete z části udělat rybí prsty a zbytek dáte bez dalšího upéct do trouby. Dýňové pyré doporučuji mít neustále zamražené, ale třeba v DM bývá běžně k sehnání pyré ve skleničce.
Na větším množství ghí necháme zesklovatět nadrobno nakrájený pórek. Restujeme ho na střední teplotu asi 5 minut. Mezi tím si vidličkou natrháme nebo namačkáme upečenou tresku a přidáme ji k pórku. Přidáme dýňové pyré, rýži, koření a vše podlijeme vývarem. Vaříme pár minut do zhoustnutí.
(pekáč 30x20 cm)
🧡 3 vejce
🧡 100 g sladěnky (3 lžíce a kousek)
🧡 50 g olivového oleje
🧡 1 lžička vanilkového extraktu
🧡 150 g bílého jogurtu
🧡 250 g polohrubé mouky
🧡 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
🧡 Špetka soli
Vejce vyšleháme se sladěnkou. Přidáme olivový nebo jiný olej, vanilkový extrakt, bílý jogurt a vše pořádně promícháme. Přidáme sypké ingredience a vymícháme v polotekuté těsto, které nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch dáme rybíz nebo jiné ovoce podle chuti. Čím více, tím lépe
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut do zezlátnutí. Propečenost středu vyzkoušíme špejlí, která musí vyjít suchá.
cca 15 ks
🧡 1/4 hrnku kuskusu
🧡 špetka koření Nesoldík
🧡 2 vejce
🧡 rajčata nebo jiná zelenina
🧡 kus cukety
🧡 30-40 g sýru
🧡 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Kuskus dáme do misky, přidáme špetku Davídkova koření Nesoldík (není to nutné) a zalijeme vroucí vodou cca 1 cm nad jeho úroveň. Přiklopíme a necháme 5 minut stát.
Mezi tím v míse rozšleháme 2 vejce. Přidáme k nim oloupanou a nastrouhanou cuketu a na kousky nakrájená rajčata nebo jinou zeleninu. Přidáme také nastrouhaný sýr. Já jsem zde použila cheddarr, ale skvělá bude i mozzarella, eidam nebo gouda. Vše promícháme. Na závěr vmícháme prášek do pečiva a kuskus. Lívance smažíme na lívanečníku vymazaném řepkovým olejem.
🧡 1 malá cibule
🧡 1/2 menší dýně hokkaido
🧡 2 malé mrkve
🧡 6 lžic červené čočky
🧡 1/2 plechovky kokosového mléka
🧡 vývar/voda
Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na ghí. Poté přidáme dobře očištěnou, na cca 2x2 cm velké kusy nakrájenou dýni, mrkev nakrájenou na kostičky a čočku. Restujeme cca 1 minutu a zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby bylo vše tak akorát zakryto. Polévku přivedeme k varu, přiklopíme, stáhneme teplotu a vaříme cca 25 minut. Na závěr polévku rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli prohřát. Pokud by byla polévka příliš řídká, přidáme krupičku a ještě chvíli povaříme. Táda má rád husté polévky, takže já jsem ještě přidala 1 lžíci krupice.
🧡 1/2 plechovky kokosového mléka (200 g)
🧡 1 vejce
🧡 3 vrchovaté lžíce špaldové mouky
🧡 1 lžíce strouhaného kokosu
🧡 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
🧡 Voda/mléko podle potřeby
Kokosové mléko, vejce, špaldovou mouku, kokos a prášek do pečiva smícháme. Pokud je směs příliš hustá, naředíme ji vodou nebo mlékem, pokud je příliš řídká, přidáme mouku. Lívance smažíme na ghí při střední teplotě.
K podávání banán, maliny a borůvky.
Lívance jsou trochu měkčí, ale celkem dobře se s nimi pracovalo na pánvičce. Co je hlavní, Tádovi moc chutnaly, naládoval do sebe 4 🌼